Hembygdsföreningens resa 2014

20/9 var det dags för årets resa i Hembygdsföreningens regi.  Vi fick en underbart vacker
sensommardag  för vår dagstur. Första stoppet var vid Kolsebro i Uknadalen där Erik Gruvebäck tog emot med kaffe och smörgås i sitt kulturcenter. CIMG0501Han berättade om byn Kolsebro, om utvandringen från Uknadalen i slutet på 1800-talet och hur Evangeliska fosterlandsstiftelsens verksamhet startade i området. Han visade också några utdrag ur en långfilm som spelats in i området på 50-talet med gräddan av den svenska skådespelareliten. Allt inramades av Eriks underhållande musikpresentationer.

Därefter gick resan vidare till Överums bruksmuseum där vi fick information om brukets historia och verksamhet och sedan en rundvandring på museets utställning av alla olika föremål som tillverkats på bruket under många år. Ett verkligt intressant på besök över svensk industrihistoria i bruksmiljö. CIMG0505

 

Vi gjorde också ett besök på Överums hembygdsstuga som ligger i anslutning till bruksmuseet. En intressant byggnad med många fina föremål i samlingarna. CIMG0511Därefter åt vi lunch på värdshuset i Överum innan vi på små fina Småländska vägar tog oss till byn Vråka där det firades ”en smak av Tjust” just den dagen. Vi gick omkring i det vackra vädret och besökte olika hantverkare och försäljare av närodlade produkter. Där blev det också eftermiddagskaffe innan det var dags för återresa efter en intressant och vacker dag.

CIMG0513